Wtorek, 3 grudnia 2024
Jeśli planujemy wyciskanie zdrowych, jak i także wartościowych soków z takich właśnie produktów, to powinniśmy zdecydować się na wyciskarki do soków jedno bądź też dwuślimakowe. Sokowirówki w odróżnieniu do wyciskarek używają noży do wyciskania, które podgrzewają warzywa i owoce do bardzo wysokich temperatur przez co witaminy oraz minerały są neutralizowane. Warto zatem się zdecydować na wyciskarkę, jaką jest wyciskarka z dużym otworem.
Wyciskarka z dużym otworem daje nam możliwość spożywania soków ze świeżych owoców i warzyw, które posiadają wszelkie odżywcze wartości. Otrzymywane soki zawierają oczywiście miąższ. Zaletą wyciskarek jest sam fakt, że nie napowietrzają one soku, dzięki czemu one nie ulegają utlenieniu i ne musimy spożywać ich zaraz po wyciśnięciu.
Zaletą najcenniejszą wyciskarek jest to, że one nie podgrzewają warzyw oraz owoców podczas wyciskania. Możemy wyciskać sok nawet z trudnych oraz najmniejszych owoców do wyciśnięcia oraz także z ziół. Wyciskarka z dużym otworem umożliwia nam także homogenizację owoców, a więc właśnie wytworzenie musu. Atutem tychże urządzeń także jest niewątpliwie ich łatwość czyszczenia. Mycia tak naprawdę wymaga jedynie pojemnik na miąższ.
Do wad wyciskarek możemy jedynie zaliczyć czasochłonność przygotowywana soku. Są one wolnoobrotowymi urządzeniami, zatem wolniej pracują, ale też bez utraty witamin, jak i także minerałów.
Bardzo ważna jest wielkość otworu wejściowego w wyciskarce. Tak naprawdę musimy wiedzieć, że otwór wejściowy w wyciskarkach będzie o tym świadczył jak szybko i efektywnie będzie nasza wyciskarka przetwarzała warzywa oraz także owoce. Producenci stosują otwory o wielkościach od czterech do nawet siedmiu i pół centymetra. Wyciskarki z otworami wynoszącymi siedem i pół centymetra przetwarzać będą sok o wiele, wiele szybciej (ale w dalszym ciągu wolnymi obrotami), niż wyciskarki z otworem czterech centymetrów. Jeśli używamy wyciskarki często (przez kilka razy w tygodniu) warto się zdecydować na sprzęt z bardzo dużym wsadowym otworem.
Przepisów na przepyszne i zdrowe soki warzywne oraz owocowe jest masa. Poniżej kilka ciekawych propozycji.
Pierwszą z nich jest sok oczyszczający z buraka. Do jego wykonania potrzebujemy 3 małe buraki, 2 zielone jabłka, mały kawałek kłącza imbiru, cytryna oraz około 100 mililitrów wody źródlanej.
W pierwszej kolejności oczyszczamy dokładnie i obieramy buraki oraz cytrynę. Myjemy jabłka oraz imbir. W razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do wyciskarki naprzemiennie owoce oraz warzywa. Kiedy sok już będzie gotowy, to dolewamy wody i mieszamy. Sok odstawiamy w chłodne miejsce na około trzydzieści minut. Po tym czasie ponownie mieszamy. Najlepiej przelewamy później do szklanych butelek.
Kolejny sok to marchewkowe oczyszczanie. Jest to idealny sok na wzmocnienie immunologicznych funkcji organizmu. Wykazuje przeciwzapalne właściwości, a także przeciwbakteryjne dzięki zawartości świeżej kurkumy, a do tego działanie oczyszczające poprzez dodatek marchewki i cytrusów. Do wykonania tego soku będziemy potrzebować 3 pomarańcze, 8 marchewek, cytrynę, limonkę, małe kłącze kurkumy, mały kawałek imbiru oraz około 100 mililitrów wody źródlanej. Jeśli chodzi o przygotowanie, to należy dokładnie umyć oraz obrać wszystkie warzywa oraz owoce. Do wyciskarki wrzucamy marchewki, korzenie oraz cytrusy naprzemiennie. Sok przelewamy do pojemnika, zamieszajmy dla lepszego połączenia się składników. Na sam koniec dolejmy około 100 mililitrów wody źródlanej.
Ostatnia propozycja to sok z grantu. Granat zawiera estrogen i ma bardzo korzystny wpływ na organizm kobiecy w okresie menopauzy. Nasiona to główne źródła estrogenu. Skórka grantu jest także źródłem głównym tanin. Miąższ granatu zawiera całe mnóstwo witamin oraz glukozy. Aby móc otrzymać bardziej przejrzysty oraz słodszy sok, należy obraz ze skórki owoc.
Musimy mieć świadomość, że granat się składa głównie z glukozy, wody oraz także fruktozy. Jest to źródło energii. Witamina B oraz także niacyna korzystnie wpływają na poznawcze zdolności. Kiwi razem ze skórką zapobiega miażdżycy, jak i także nadciśnieniu. Do przygotowania soku z granatu potrzebujemy owoc granatu. Wystarczy, że przekroimy granat i wyjmiemy miąższ. Przygotowane kawałki miąższu należy umieścić w wyciskarce.
Smacznego!